Augusztusi teendőink a kertben

Augusztusban a legfontosabb dolgod, hogy élvezd a kertedet! Valószínűleg a család és a rokonok is szívesen töltik a szabadidejüket kint a zöldellő, virágzó növények között, esetleg a medencében. A kerttulajdonosok azonban sajnos ebben a rekkenő hőségben sem tétlenkedhetnek. A szárazság, a viharok, a fű, a növények, a betakarítandó gyümölcsök és zöldségek adnak feladatot bőven a kertkedvelőknek. Úgyhogy nincs mit tenni, egy jeges limonádé, vagy jéghideg fröccs jelenlétében, két fürdőzés között, a következőkről ne feledkezzünk meg a kertünkben.

Díszkert

Ebben a hőségben talán az egyik legfontosabb teendő továbbra is a rendszeres és alapos öntözés. Enélkül kárba veszhet az egész eddigi munkánk: a virágok, bokrok, fák, a zöldségeink termése, gyümölcsök. Emellett egy kis tápoldat adagolást és a trágyázást is meghálálják növényeink. Ebben a melegben még számunkra és a gyerekek számára is felüdítő és szórakoztató lehet a locsolás. Azért nagy kert mellett, vagy a nyáron világjáró családok számára könnyebbséget jelenthet az automata öntözőrendszer telepítése a díszkertbe és a veteményeskertbe is. A talaj nedvességtartó képességét növelhetjük annak felső rétegének lazításával is.

Az utóbbi hetek időjárására való tekintettel nem árt felkészülni a jégeső elleni védelemre is. A Raschel-háló használata talán a legegyszerűbb. A növények mellé készítve bármikor gyorsan rá húzhatjuk az ágyásokra, így valamennyire védelmet nyújt a növényeknek, amikor jön a vihar.

A pázsit továbbra is rendszeres nyírást, öntözést igényel. Amennyiben a nyaralás miatt túlnőtt volna, akkor először a fűnyíró legmagasabb fokozatával ajánlott levágnunk. Ezután fokozatosan csökkentsük a nyírási fokozatot. Ezzel érhető el, hogy a fű újra levelesen nőjön. Amennyiben ezt meg szeretnénk úszni, és a nyaralás után is egyből a szép gyepben gyönyörködni, akkor érdemes lehet megkérni a szomszédot, hogy addig is rendszeresen nyírja füvünket. De manapság már robotfűnyíróra is be lehet ruházni. A nyírás mellett végezzünk gyeplazítást augusztustól szeptemberig, valamint ilyenkor érdemes a gyomok ellen is felvenni a harcot kétszikű gyomirtóval. Augusztus közepétől új területek is gyepművelés alá vehetőek, így a napozóágyon egy hideg fröccs mellett neki lehet állni megtervezni az új helyeket.

A gyomlálás továbbra is létfontosságú, bár igen bosszantó feladat. Főleg ilyen melegben. Sajnálatos módon a gyom nem csak rendezetlenné teszi a kertedet, de növényeidtől létfontosságú nedvességet és tápanyagokat von el a talajból. Könnyebb feladat lehet, ha még nem hagytad elburjánozni őket. Így ajánlatosabb inkább gyakrabban keveset vesződni velük, mint egy dzsungel kiirtására vállalkozni.

Az elhalt és elhervadt virágokat továbbra is elővigyázatosan el kell távolítani évelő növényeinkről, hogy ápoltnak tűnjenek, és serkentsük az újabb virágzást. Amennyiben eddig nem tettük volna, metsszük meg a levendulát és a rozmaringot miután elvirágzott. Ügyeljünk arra, hogy ne túl távol a fás résztől. A bukszusokról, és egyéb sövényekről se feledkezzünk meg. Ahhoz, hogy ápoltak, gondozottak legyenek, és a szomszédokkal se legyen gondunk, rendszeres odafigyelésre,formára nyírásra, sövénynyírásra van szükségük.

Amennyiben még van bármihez is kedvünk ebben a hőségben akkor gyűjtsük össze az évelő kerti- és szobanövények, a sziklakerti növények, a fák, a bokrok magjait. Elültetésig rakjuk őket egy papírzacskóba, címkézzük őket majd helyezzük hűvös, száraz helyre.

Ez a megfelelő időszak palánták készítéséhez, hiszen ilyenkor könnyebben megfakadnak, és kellően megerősödnek a sikeres kiteleléshez. Metszünk le fiatal hajtásokat évelő növényeinkről, hogy a teleltetés után jövőre csodálatosan pompázzanak.

Itt az ideje felkészülni az őszre, hisz úgy várjuk már a kis lehűlést. Ültessük ki őszi virágzású növényeink hagymáit, sőt akár az első tavaszi virágaink hagymáit is.

A kerti tavunkról se feledkezzünk meg. Ilyenkor kifejezetten hasznos a kerti madarak és állatok számára. Azonban figyeljünk a tavi növényzetre, hiszen a zöld alga mérgező lehet kerti- és háziállatainkra.

Zöldséges és gyümölcsös

A konyhakert is rendszeres öntözést, tápanyag utánpótlást és gyomlálást igényel. A melegház talaját reggel locsoljuk, hogy egész napra ideális, párás körülményeket alakítsunk ki. Este már ne öntözzünk.

Ez az utolsó hónap, amikor még szabadba ültethetünk, ezt érdemes kihasználni. Vessünk gyors növekedésű zöldségeket, például sóskát és rukkolát. Ültethetünk hagymát, vethetünk kínai kelt, leveles kelt, tavaszi káposztát, endíviát (cikória), édesköményt, céklát, póréhagymát, retket, fehérrépát, téli spenótot babot, borsót és kaport. Július közepétől augusztus közepéig ültethetjük a szamóca palántákat, így pótolhatjuk az elöregedett növényeket. Ültessünk új málna palántákat is. A szeder, egres, ribiszke és feketeribizli leszüretelése után metsszük meg őket. Az egyéb nyári gyümölcsök fáin és a szőlőkön is végezzünk ritkító metszést, hogy a jövő évi rügyeket segítsük.

Ebben a hónapban érik be igazán a sok munka gyümölcse (és zöldsége). Csak győzzük betakarítani!
Biztos lehetsz abban, hogy a gyümölcsök már érettek, ha a földön is akad már néhány darab, és egy csavarintásara könnyen elengedik az ágat. Augusztus az őszibarack, szilvák, almák, körték fő érési ideje. A kétszer-termő málnák is begyűjthetők már.

Továbbra is szedhetők a tökfélék, mint például a dinnye is. A gombásodás megelőzése érdekében meg kell szabadulni a letermett tövektől.  A patisszon és a cukkini folyamatos szedése serkentőleg hat a további virágképződésre, és ezáltal az őszi termés mennyiségére is. A korai karfiol fajták fő betakarítási ideje is ebben a hónapban van. Emellett ilyenkor van paradicsomdömping, ilyenkor érik a padlizsán. A gyöngyhagyma, a lila hagyma és a póréhagyma is szedhető már. Folyamatosan szüretelheted és száríthatod, esetleg fagyaszthatod a fűszer- és gyógynövényeket.

Célszerű minden érett termést leszedni, még a szemmel láthatóan kukacos, vagy sérült, vagy csigák által megrágottokat is. Ugyanis számos gombabetegség táptalajai lehetnek, ha ezeket ott hagyjuk és elkezdenek rothadni.

A nagy szüretelések és begyűjtések után sajnos még nem pihenhetünk. Ilyenkor jön ugyanis a betakarított gyümölcsök tartósítása, amelyet befőtt- és lekvár készítéssel, fagyasztással, szárítással érhetünk el.

Növényvédelem

Bár sokszor elképzelhetetlen, hogyan élnek túl ebben a melegben és szárazságban vagy éppen viharokban a kártevők és kórokozók, sajnos továbbra is védekezni kell ellenük.  Emellett a késő nyár a csigák szaporodásának ideje. Szaporodásuk korlátozható, ha még időben megtaláljuk és eltávolítjuk az apró fehér tojásokat. A vándorpoloskák is mindent megkóstolnak, nagy pusztítást hagyva maguk után. Sajnos igen nehéz védekezni ellenük., Még hajnalban, amikor nehezen mozognak be kell gyűjteni a kifejlett példányokat. A termésvédő háló alkalmazása is jó módszer ellenük.

A fertőzött növényi részeket legjobb elégetni, vagy zsákba gyűjtve kidobni a növények felszámolásakor, a beteg részek eltávolításakor.

A réz-kén hatóanyagú permetszerek használata igen hatékony a gomba és baktériumos betegségek ellen, a megbetegedett részek eltávolítása és elégetése mellett.

A zöld levéltetvek elszaporodására is számítani kell az utóbbi napok bőséges csapadéka következtében. Ezek a fák friss hajtásainak a nedveit szomjasan fogyasztják, amelynek következtében a levelek elsárgulnak, lehullanak, vagy összesodródnak. Ezért feltétlenül szükségessé válik a permetezés környezetbarát rovarirtó szerrel. Így begyűjtési szezonban fontos betartani az előírásos élelmezés-egészségügyi várakozási időt!