Szeptemberi teendőink a kertben

Szerencsénkre még mindig jó idők vannak, azért mégis érződik, hogy közeleg az ősz. Nappal nincs már olyan rekkenő hőség, egyre hamarabb sötétedik, és az éjszakák is hűvösebbek. Itt az idő felkészíteni kertünket az őszre, úgyhogy ebben a hónapban sem fogunk unatkozni.

Díszkert

Az idő talán kezd csapadékosabbra fordulni, ezért továbbra is figyeljünk arra, hogy növényeink megfelelő mennyiségű vizet kapjanak. A megfelelő öntözéssel felkészítjük fáinkat és bokrainkat a télre, hiszen így rugalmasabbak és ellenállóbbak maradnak. Az örökzöldek télen is sok vizet párologtatnak, így nekik is szükségük van a megfelelő vízellátásra.

Már az ősz első heteiben elkezdhetjük pázsitunk rendbehozatalát, ami a nyár folyamán az aktív használatnak köszönhetően nagy valószínűséggel összetömörödött, esetleg mohás, vagy gyomos lett. Az igénybe vett fűnek jót tesz a talajlazítás, és ajánlott ilyenkor egy gyepszellőztetést is végezni. A gyepszellőztetéssel az összetömörödött szálakat gubancolhatjuk ki, megelőzve a tövek elhalását, és a filcesedés megjelenését, valamint a talaj felső rétegét is fellazítjuk. A talajlazításhoz használhatunk egy egyszerű vasvillát, a gyepszellőztetéshez egy gereblyét, de nagyobb kert esetén idő- és energiatakarékosabb megoldást nyújthatnak az erre a célra kialakított kerti gépek. Érdemes újra beszórni a területet fűmaggal, vagyis felülvetést végezni ezek után. Adjunk a gyepnek némi őszi trágyát is. Végül alaposan locsoljuk be az egészet, így a trágya is bemosódik és a kis fűmagocskák is beágyazódnak. A továbbiakban is ügyeljünk arra, hogy a gyep később is nedves maradjon, különben a kis fiatal fűszálak nem fognak megeredni! Az idő hűlésével azért ritkíthatjuk az öntözések alkalmait. Még a fűnyírást is ajánlatos folytatni, de a vágási magasság már emelhető kicsivel.

Ez az időszak a legalkalmasabb régen áhított fáink és cserjéink elültetésére. Ehhez készítsük elő az ültetőgödröket, de ne feledkezzünk meg az előrelátó tervezésről. Hiszen egy rossz helyre ültetett, túl nagyra nőtt, esetleg zavaró fa, vagy bokor eltávolítása a későbbiekben nagy fejtörést okozhat.

Ilyenkor kezdhetünk neki a sövénytelepítésnek is. Az ültetés után ne feledkezzünk meg az alapos öntözésről, és ezt a fagyokig mindennap tegyük meg, így tudják szépen belakni gyökereikkel új helyüket a tél beköszöntéig.

Az egynyári növények ideje lejárt sokak nagy sajnálatára. De nem szabad csüggedni. Az elszáradt, elvirágzott, sokszor kártevőkkel és betegségekkel teli növényeket távolítsuk el és valamilyen módon semmisítsük meg. Helyettük ültessünk ősszel és télen virágzó évelő növényeket. A szarkaláb és az őszi rózsa mellett a kora őszi kertek dísze lehet a cickafark, a sóvirág, a kokárdavirág, a fukszia, a szellőrózsa, az őszi kikerics, a varjúháj, a kúpvirág. Néhány ősszel virágzó egynyári közül is válogathatunk, ilyen a körömvirág, a szegfű, a díszkel, a díszkáposzta, és még jó pár egyéb virág. Valamint palántázhatunk pár kétnyári növényt is például, törökszegfűt, százszorszépet, gyűszűvirágot, vagy a télen is virágzó árvácskát. 

Már most megkezdődhetnek a következő tavaszra az előkészületek. Nevüknek ellentmondóan a tavaszi hagymás virágokat ilyenkor ősszel kell helyükre dugnunk a földbe, hogy azok tavasszal kertünket díszítsék. Válogathatunk különböző tulipánfajták, írisz, szellőrózsa, boglárka, jácint, nárcisz és gyöngyike, valamint egyéb hagymások közül. A hagymások mellett elszórhatjuk az évelő-növényink, és kétnyári növények magjait, vagy vessünk vadvirág magokat, hogy azok már kora tavasszal is virágozhassanak. Itt sem szabad megfeledkezni a talaj nedvesen tartásáról. Azért ajánlatos ültetési tervet készíteni, hogy a virághagymákat a következő szezonban nehogy kiássuk, rongáljuk.

A rózsaágyásainkat takarítsuk ki, vágjuk vissza, tövüket falevéllel, vagy fenyőkéreggel takarjuk be télire, valamint a peronoszpórára és feketefoltos gombásodásra érzékeny fajtákat kezeljük gombaölőszerrel. Esetleg rendeljünk új rózsatöveket őszi ültetésre.

Azzal tudjuk meghosszabbítani krizantémbokraink virágzás idejét, ha az elhalt virágfejeket levágjuk. Ültessük szét a tavasszal és nyáron virágzó évelőket. Virágzás után metsszük meg a nyáron virágzó bokrokat és szőlőt. A virágtartóban és függőkosárban levő növényekről se feledkezzünk meg. Ahhoz, hogy az ősz folyamán is tovább viruljanak ápoljuk és kezeljük őket műtrágyával, tápoldattal.

Amennyiben egy rendezett kertet szeretnénk egész év folyamán látni, és egy kicsit a tavaszi teendőinket is meg akarjuk könnyíteni, a nem használt ágyásokat ássuk fel és gereblyézzük el, forgassunk be a talajba istálló tárgyát, műtrágyát vagy komposztot. Szedjünk össze a lehullott faágakat és leveleket. Amennyiben betegségtől mentesek, mehetnek a komposztra, vagy a növények fölé, köré hideg elleni védelemnek. Sajnos a gyomlálást ebben a hónapban sem ússzuk meg, ha nem akarjuk, hogy elburjánozzanak.

Kerti eszközeink az őszi időjárásban, a hajnali párában károsodhatnak! Ezért a szerszámokat és a fűnyírót tisztítsuk meg és tegyük a helyére minden használat után.

Továbbra se feledkezzünk meg kis kerti barátainkról.  Hamarosan útra kelnek vándormadaraink. Egy kis élelem és tiszta víz nagy segítségükre lehet. Így több energiájuk marad a hosszú repüléshez. Az is előfordulhat, hogy néhányuk itt marad kertünk körül, ha tudja, biztos élelemforrás áll a rendelkezésére. Az itató edényeket tartsuk tisztán, legyen bennük mindig friss víz, mert az énekesmadarak ott érzik magukat otthon, ahol mindig találnak ivóvizet és fürdeni is tudnak.

Zöldséges és gyümölcsös

Szomorú tény, hogy lassan a legtöbb zöldség leterem a veteményesben. Bár sokan azt hiszik, hogy ilyenkor már vége van az ültetési szezonnak, azért még bőven akad zöldség, ami ilyenkor is vethető. Első körben takarítsuk be a letermett zöldségeket (paradicsom, paprika…). Szedd fel a karalábét, a céklát, a zellert, a póréhagymát, a spenótot, a hónap második felében pedig a karfiolt, a petrezselymet. A zellert hagyjuk utoljára. A káposzta őszi betakarítására is most kerülhet sor. Szedjük fel a gyökérzöldségeket, például a sárgarépát. Felszedés előtt 3 héttel már nem érdemes öntözni őket, mert így tovább elállnak. A burgonya és az édesburgonya betakarításának ideje is szeptember közepe. A növényi maradványokat szedjük össze és égessük el a burgonya és a zöldségfélék betakarítása után. Ez különösen ott fontos, ahol paradicsomvész-burgonyavész volt a kiskertben. A vetésforgó alkalmazása is segíthet a betegség megelőzésében a következő évben. Szeptemberben a tök virágait tanácsos leszedni, mert így több energia jut a termés fejlesztésére. Érdemes a termések alá vastag szalmaréteget teríteni, a tökfélék érésének idején, mert ez védi a rothasztó gombáktól, és megakadályozza a súlyos termések deformálódását. Szeptember 15-20 a betakarítás optimális ideje, de figyeljünk arra, hogy a betakarítást száraz időben végezzük, és fagyveszély esetén egyből szedjük le őket.

Újabb vetés előtt gyomláljuk ki a zöldségeskertet, lazítsuk fel a talajt, és javítsuk fel szerves tápanyagokkal. Ezután nekiláthatunk a spenót, a sóska, a répa, a rukkola, a hónapos retek ültetésének, melyek még a tél beállta előtt leteremnek. Készülődhetünk a tél alá vetéshez is, amihez a hidegtűrő zöldségekből lehet válogatni, mint a zöldsaláta, brokkoli, kelkáposzta, és káposzta, de benépesülhet a konyhakert zöldbabbal, uborkával és sütőtökkel. Így ezekből már hamarabb csemegézhetünk tavasszal (akár már áprilisban is). Szeptembertől novemberig dughatjuk a fokhagymát és a póréhagymát, hogy legyen jövő nyárra is. Érdemes megpróbálkozni a gyorsan növekvő zsázsa vetésével is. A zöldségszezon kitolásában segítségünkre lehet a hidegágy.

El lehet kezdeni a palántázást. Szeptember-október hónapban vetheted palántának a középhosszú, hosszú tenyészidejű karfiol magját. Fagymentes helyen kell teleltetni a palántákat a kiültetésig. Az orvosi zsálya palántázásának ideje szeptember vége-október eleje. Szegélynövénynek, nagy felületek beültetésére alkalmas. Természethű kertekbe is javasolt. Kőedényekbe, balkonládákba is ültethető. Amennyiben van üvegházunk, akkor takarítsuk ki, és fertőtlenítsük a padokat és az asztalokat.

Folytassuk a gyógynövények, füvek, és virágok betakarítását szárítás céljából. Most még szaporíthatjuk tőosztással a citromfüvet, a bors- és fodormentát. A hónap elején metsszük vissza a levendulát, zsályát és kakukkfüvet. Így jobban átvészelik a telet!

A gyümölcsösünkben is akad munka rendesen. Szüreteljük le a beérett téli almát és a téli körtét. Amikor a magok színe már barna, akkor megfelelően érett a gyümölcsünk. Tegyük a komposzthoz a romlott példányokat, a betegeket pedig semmisítsük meg. Tároljuk azonnal hűvös helyen a leszedett gyümölcsöket, hogy azok minél tovább elálljanak. Ilyenkor érnek a szilvák is, amikből finom lekvárok és persze pálinka is készíthető. A fagyokig érnek a folyton termő málnák, azokból is bátran csemegézhetünk.

A szüretek után tőből távolítsuk el a gyümölcsfákon található sarjakat. A sebkezelésről persze ne feledkezzünk meg. Szeptemberi zöldmetszéssel tehetjük levegősebbé a letermett őszibarack fák koronáját, elősegítve a jövő évi termőrügyek kialakulását. Termőkorú diófánkat érdemes most szeptemberben megmetszenünk, mivel így ősz elején még viszonylag kisebb mértékű a sebek könnyezése, amelyeket a metszéssel ejthetünk. Erre akkor van szükség, ha a korona sűrűbb a kelleténél, vagy megsérült egy ág, esetleg le is tört. Ritkítsuk meg az elburjánzott leveleket a szőlőfürtök körül, hogy a nap jobban érje a fürtöket. Csípjük vissza ismét szőlőtőkék főhajtásait és 4-6 leveles oldalhajtásait, a támaszrendszeren túlnyúló hajtásrészeket úgy, mint augusztusban, illetve a hónaljhajtásokat is kurtítsuk meg.

Metsszük meg a nyári málnát és a szederbokrokat. A föld felett közvetlenül vágjuk le a vesszőket, és hagyjunk meg 5-6 tövet a legerősebb hajtásokból. A kiesett málnatöveket az életerős gyökérsarjakkal pótolhatjuk. Ritkítsuk meg a ribiszke, egres és köszmétebokrokat is. Minden ágat érjen a fény és a levegő. A lényeg, hogy ne árnyékolják egymást. A támrendszert ilyenkor a legjobb felújítani, kibővíteni. Soha ne hagyjuk a bokrok alatt a metszés során keletkezett növényi hulladékot, mert ezekben általában mindig találhatók kórokozók és kártevők.

Kaszáljuk vissza az eperültetvényt, gyomláljuk ki, és telepítsük újra a talajtakarót. A megmaradt szamócaindák gyengíthetik a töveket, így azok eltávolítását is ejtsük meg szeptemberben. Ha a szamócát augusztus végén, szeptemberben ültetjük, jövőre már szüretelhetjük is a piros terméseket. Ehhez válasszunk erős, betegségektől mentes, dús gyökérzetű palántákat, melyeket lehetőleg földlabdával együtt ültessünk el. Az idősödő 3-4 éves, vagy túlszaporodott szamócaültetvényeket is most ültessük szét. A jó vízellátású, szerves-anyagban gazdag talaj a legmegfelelőbb a szamóca számára. A szedret is most szaporíthatjuk. A merev vesszőjű fajtákat sarjakról, a kúszót pedig fejbujtással. Elő lehet készítenünk szeptemberben az ültetőgödröket az őszi gyümölcsfa-telepítéshez, amelyeknek az aljára terítsünk szerves trágyát vagy komposztot.

Növényvédelem

Továbbra is tegyük meg a szükséges lépéseket, amennyiben kertünkben kártevőket, rovarokat, csigákat észlelünk. Ajánlatos már ilyenkor megalapozni a következő évi növényvédelmet. Sokat segíthet a megelőzésben, ha a gyümölcsszüret közben a pajzstetves, varas, moníliás, vagy egyéb okból sérült gyümölcsöket kiválogatjuk, azokat elégetjük vagy elássuk. Ilyenkor aktuálisak a zárópermetezések a kártevők és a gombák ellen. Egy jó lemosó permetezést elég alkalmaznunk, ehhez pedig csak egy réz-, illetve kénalapú biológiai szert kell használnunk.