Csodás ősz - őszi csodák a kertben

Augusztus második felében az estékben már érződik egy csipetnyi ősz is. Bár kertünk még teljes pompájában virít, érdemes az évelőágyakba olyan virágzó növényeket is ültetnünk, amelyek éppen akkor mutatják legszebb arcukat, amikor kertünk legtöbb növénye már készül a hidegebb évszakra. Lássuk, milyen növények pompáznak a legszebben ősszel!

Őszirózsa (Aster)

Meglehetősen sokszínű növényünk, ültethetünk alacsony és magas fajtát, kék, lila, fehér és rózsaszín színekben. Érdemes a különböző színű őszirózsákat összeültetni, meglepően harmonikus lesz az összkép. Kifejezetten alacsony gondozási igényű dísznövényről beszélünk. A talajt tekintve nem válogatós, a megfelelő fekvésre azonban érdemes figyelmet fordítani. A túlzottan árnyékos, nyirkos helyen könnyen megtelepszik rajta a lisztharmat. A napos helyeken azonban sem ettől, sem más kártevőtől nem kell tartani. Kiválóan áttelelnek és a régebbi fajták kifejezetten nagyra megnőnek, így tényleg igazi virágrengeteget álmodhat meg a segítségükkel a kertjébe. Az őszirózsát tavasszal érdemes visszametszeni.

Tarackoló kékgyökér (Évelő kékgyökér, Ceratostigma plumbaginoides)

Csodás kék színű virágaival valódi ritkaság ez az évelő, fagytűrő, 15-20 cm magasra növő talajtakaró növény. Ahogy az idő egyre csípősebb, tavasztól nyár végéig zöld színű levelei vörösre színeződnek, igazi őszi hangulatot varázsolva a kertbe. Augusztus végétől, szeptembertől egészen a fagyokig virágzik. Igényeit tekintve a napos, félárnyékos helyet kedveli, közepes vízigényű, a normál kerti talajban szépen megél. Évről-évre terjed tarackoló gyökerének köszönhetően, így kertünk egyre nagyobb területét díszíti ősszel.

Krizantém (Chrysanthemum)

Ezer színben elérhető, ősszel virágzó növényünk. Rendkívül sok fajtája ültethető az egészen alacsony fajtáktól az 1 méteres magasságba növőig. Választhatunk sárgát, rószaszínt, pirosat, narancsot, fehéret, telt, egyszerű és pompomvirágút is. A kisebb fajták nevelhetők cserépben, a magasabbra növők elvirágzás után inkább szabadföldbe kívánkoznak. Napos helyet, tápdús, jó szerkezetű talajt kíván. Ha elég vízhez jut, akkor hetekig díszíti kertünket. A kisebb fagyokat átvészeli, de télre érdemes takarni lombbal, fenyőágakkal.

Japán szellőrózsa (Anemone japonica)

Ez a légies virágú, könnyed évelő a késő nyári és kora őszi kertek dísze. Terjedő tövű, felálló szárú, bokrosodó, alacsonyra növő, lilás-rószsaszínű virágaival díszítő növényünk. Közepes fényigényű, félárnyékos helyen érzi jól magát. A tűző napot nem kedveli. Nagy vízigényű növény. Meghálálja a tápanyagban gazdag talajt. Augusztus-szeptemberben virágozva évelőágyak szegélyében és fák alatt egyaránt felhívja magára a figyelmet.  

Őszi sisakvirág (Aconitum carmichaelii)

40-60 cm magasra növő, augusztustól októberig virágzó növényünk. Virágai különleges hatásúak, sisak alakúak, liláskékek, hosszú fürtökben nőnek. Humuszos, tápanyagban gazdag, jó vízáteresztő képességű talajon fejlődik a legszebben. Közepes fényigényű növény, napos és félárnyékos helyre egyaránt telepíthető. Vízigényes növény, óvjuk talaját a kiszáradástól. Az elnyílt virágokat metsszük le, ezzel is lehetőséget teremtve a másodvirágzásra.

Őszi napfényvirág (Helenium)

Augusztustól egészen október végéig virágzó felálló szárú, bokrosodó növény. Jellegzetes, tömött, sárga, illetve narancsos-pirosasas fészekvirágzatával igazi őszi hangulatot áraszt. Napos helyre, jó minőségű, tápanyagban gazdag, üde talajba ültessük. Nagy melegben öntözést igényel, földje kiszáradását rosszul tűri. Az idősebb, magasra növő fajták támasztékot igényelhetnek. 

Pompás varjúháj (Sedum spectabile)

Az őszi hangulat nélkülözhetetlen növénye a kertben. 40-50 cm magas, felálló szárú, bokrosodó, szürkészöld levelű pozsgás, amelynek rózsaszín virágai augusztustól októberig nyílnak. Napos helyen érzi jól magát. Szárazságtűrő, kevés vizet igényel. Sziklakertekben, kőedényekben is éppúgy megállja a helyét, mint az évelőágyásokban.

Következő cikkünkben a balkonládák őszi beültetéséhez adunk ötleteket, utána pedig felfedezzük azokat a cserjéket, amelyeknek lombja ősszel csodás sárga, narancs vagy bordó színnel díszíti kertünket.