Csodás ősz - őszi csodák a balkonládában

Előző cikkünkben sorra vettünk néhány olyan kerti növényt, amelyek ősszel borulnak virágba. Ideje az ablakokban díszítő virágládákat, a teraszon elhelyezett balkonládákat és a kerti út mentén vagy a kertben álló cserepeket, dézsákat is őszi hangulatúvá varázsolni. Ehhez szeretnénk ötleteket adni!

Árvácska (Viola × wittrockiana)

Az ibolyafélék családjába tartozó árvácska nem csak színpompás megjelenése miatt kedvelt, hanem azért is, mert kiválóan tűri a téli hideget. Az ősszel elültetett árvácska, átvészelve a telet, tavasszal újra virágba borul. Kombináljuk bátran a különböző színű árvácskákat, csodás színhatást érhetünk el vele! Választhatunk kisebb virágút, amely bokrosabban növekszik, illetve nagyvirágút, amely nyúlánkabb formájú lesz. Napos, félárnyékos helyet, tápanyagban gazdag talajt igényel. Jól tesszük, ha csendes, borús időben ültetjük, így sem a nap ereje, sem erős szél nem éri hirtelen a palántákat.

Díszkáposzta (Brassica oleracea)

A díszkáposzta ehető zöldségnövény, ám az őszi kertekben, balkonokon, ablakokban színes, fodros levelei miatt dísznövényként találjuk meg. Világos, napos helyet igényel, talajban nem válogatós. Egyedül arra kell figyelni, hogy rendszeresen, de azért mértékkel öntözzük, mivel csapadékmentes időszakokban elkezdenek fonnyadni és száradni a levelei.

Közönséges csarab (Calluna vulgaris)

Kedves, örökzöld, szőnyegszerűen elterülő törpecserje, fehér vagy rózsaszín virágaival dekoratív része az őszi kertnek. Fagytűrő, és ugyan télire a virágai megszáradnak, de színüket megőrzik. A csarabot napos, félárnyékos helyre, savanyú talajba ültessük. Szereti, ha a földje nedves. Mészkerülő, ezért esővízzel öntözzük (ha csapvízzel öntözünk, 1l vízbe keverjünk 1 kávéskanál ecetet). Balkonládába ültetve különösen fontos a rendszeres öntözés és tápanyag-utánpótlás. Tél végén még az új hajtások megjelenése előtt érdemes megmetszeni.

Vékony hanga (Erica gracilis)

Örökzöld törpecserje, hazánkban egyéves növényként tartjuk. Apró, fehér és rózsaszín, harang alakú virágait ősszel hozza. Hasonlít a csarabra, attól tűszerű levelei miatt különböztethető meg. Erősen fagyérzékeny növény, de virágait a tél folyamán megtartja, és csak lassan fakulnak ki. Napos vagy félárnyékos, széltől védett helyet igényel, vízigénye meglehetősen nagy, ezért a fagymentes időszakokban időnként locsoljuk meg.

Örökzöld veronikacserje (Hebe x hybrida)

Fagyérzékeny, örökzöld, alacsony termetű, kerekded, szabályos növekedésű cserje. Fehér, rózsaszín vagy ibolyakék virágai ősszel nyílnak, ezzel kedves színfoltot teremtve az őszi beültetésekben. Egészen a tél beálltáig virágzik. Tápdús, enyhén savas talajt, napos-félárnyékos fekvést igényel. Fényes, fagymentes helyen átteleltethető.

Japán dérbabér (Skimmia japonica)

Dézsában díszítheti a teraszt a japán dérbabér, amely örökzöld, törpe növésű, sűrű, kompakt formájúra növekvő, fagytűrő cserje. Fényes levelei mellett tavasszal nyíló fehér virágaival, valamint szeptemberben érő piros bogyóival díszít, amelyek egész télen a növényen maradnak. Kétlaki, ezért egy hím és egy nőivarú példányt érdemes egymás mellé ültetni, hogy termést hozzon. Félárnyékos, árnyékos helyen érzi jól magát.

Tűzföldi mirtuszhanga (Gaultheria mucronata)

Örökzöld törpecserje apró, fényes, kissé szúrós levelekkel és gömbölyded fehér, mályvaszínű illetve rózsaszín bogyókkal, amely kiválóan tűri a tél hidegét. Harang alakú virágai tavasz végén valamint a nyár első felében nyílnak. Félárnyékos helyen, erősen savas talajba ültetve fejlődik szépen. Földje legyen mindig kissé nyirkos. Meghálálja a lágy vízzel való öntözést.

Korallbokor (Solanum pseudocapsicum)

Alacsony termetű, fénylő narancssárga színű, cseresznyeméretű bogyókkal díszítő, igazi őszi hangulatú növényünk. Nem télálló, teleltetést igényel. A díszes termések jellemzően szeptembertől februárig maradnak meg a növényen, ha nem tartjuk túl meleg helyen. A korallbokor napos vagy világos, levegős helyen érzi legjobban magát, nyáron a szabadban is tarthatjuk. Télre 10-15 fokos helyet válasszunk számára. Vízigényes növény, tavasszal és nyáron bőségesen öntözzük, ősszel és télen viszont csak annyira, hogy ne száradjon ki a földje. Tápoldatozni elég kéthetente a márciustól augusztusig tartó időszakban.

A fenti, őszi hangulatot teremtő növények mellé ültethető virágládába, cserépbe, dézsába az előző cikkünkben megismert, a lombhullás színeit idéző krizantém és a lilás, kékes, rózsaszínes virágaival pompázó, napsütést kedvelő őszirózsa alacsonyra növő fajtái is, illetve a rózsaszín virágú, szárazságtűrő pompás varjúháj is.

Következő cikkünkben felfedezzük azokat a cserjéket, amelyeknek lombja ősszel csodás sárga, narancs vagy bordó színnel díszíti kertünket.